Προγραμματική Διακήρυξη
Βρείτε που Ψηφίζετε
Αρχείο Φωτογραφιών
Χρήσιμες Συνδέσεις
Επικοινωνία

« Δεί δή χρημάτων »
Αριθμός Λογαριασμού:
5246-029391-731
Τράπεζα Πειραιώς

 
 
 


 
  ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΚΑΒΑΛΑΣ :
Μικρό Συμβούλιο, Μεγάλη απρέπεια αντιδημοκρατικής συμπεριφοράς

Με τη διακοπή Αυγούστου των συνεδριάσεων των Δημοτικών Οργάνων ολοκληρώθηκε η πρώτη ημι-περίοδος λειτουργίας του νέου οργάνου που καθιερώθηκε για τους Καλλικρατικούς Δήμους του Συμβουλίου της Δημοτικής Κοινότητας Καβάλας (Σ.Δ.Κ.Κ). Σε πολλές ευκαιρίες διατυπώθηκε το ερώτημα για το ρόλο αυτού του νέου οργάνου, αν έχει ουσιαστικές αρμοδιότητες ενώ και από τα μέλη του Συμβουλίου αναζητήθηκαν τρόποι αναβάθμισης αυτού του ρόλου, ο οποίος μέχρι τώρα είναι απλά γνωμοδοτικός σε πολύ περιορισμένη θεματολογία.

Η Λαϊκή Συσπείρωση (Λ.Σ.) διατύπωσε σαν κατ’ αρχήν μέτρα αναβάθμισης τρείς άξονες :

(1) Ανάθεση από τη Δημοτική Αρχή συγκεκριμένων αρμοδιοτήτων (π.χ. Πολεοδομικά θέματα, αδειοδοτήσεις καταστημάτων) αποκλειστικά στο Συμβούλιο.

(2) Αποκλειστική διαχείριση ενός κατ’ αρχήν μικρού έως συμβολικού προϋπολογισμού

(3) Κυρίως να μην αποδεχθεί το Συμβούλιο (και κυρίως η δημοτική πλειοψηφία) το ρόλο του απλού επικυρωτή (σε επίπεδο γνωμοδοτικό πάντοτε) των Υπηρεσιακών εισηγήσεων αλλά, αν είναι δυνατό, να γίνει ακόμη και «ενοχλητικό» προς την Δημοτική Αρχή ώστε να αρχίσουν να το υπολογίζουν.

Φυσικά δεν είχαμε καμία αυταπάτη ότι κάτι τέτοιο θα γινόταν επί της ουσίας αλλά δώσαμε μία ευκαιρία σε νεοεκλεγμένους συμπολίτες. Στις Συνεδριάσεις όμως της 1ης Αυγούστου, τόσο της Δημοτικής Κοινότητας, όσο και του Δημοτικού Συμβουλίου, συνέβησαν γεγονότα τα οποία δεν είναι δυνατόν να ταφούν κάτω από το σκεπτικό της «καλής θέλησης».

Μια Απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου άδικη, ανεφάρμοστη, παράνομη και κοινωνικά ανάλγητη

Συγκεκριμένα, για το υπ’ αρ. 3 τακτικό θέμα της συνεδρίασης της 1ης Αυγούστου «Γνωμοδότηση για εξέταση ενστάσεων κατά της 422/2010 απόφασης του Δ.Σ. για τροποποίηση του σχεδίου πόλεως στις οδούς Πίνδου κ ΧΙ Μεραρχίας Β.Κ. 2316». Πρόκειται, επί της ουσίας για το εάν ο Δήμος Καβάλας θα συναινέσει στο ξεσπίτωμα ενός συμπολίτη μας από κατεχόμενο Δημόσιο Κτήμα στο οποίο ευρίσκεται η κατοικία του ιδίου και των κατιόντων συγγενών του, ενώ βάσει του Νόμου το δικαιούται σύμφωνα και με την άποψη της Υπηρεσίας Δημοσίων Κτημάτων (που και αυτή υπέβαλε ένσταση υπέρ του συμπολίτη!).

Το θέμα συζητήθηκε στις συνεδριάσεις του Συμβουλίου Δημοτικής Κοινότητας της 11-05-11 και 07-06-11 (παρουσία και του Α/Δημάρχου Τεχνικών Υπηρεσιών). Στην τελευταία η απόφαση του Συμβουλίου ήταν να παραχωρηθεί έκταση 300 m2 (ελάχιστη αρτιότητα) και το υπόλοιπο της κατεχόμενης έκτασης να γίνει «χώρος αθλοπαιδιών», με σχετική τροποποίηση του σχεδίου πόλης. όπως ήταν η εισήγηση της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής αλλά για το σύνολο της κατεχόμενης έκτασης. Ο δε παριστάμενος Α/Δήμαρχος δήλωσε ότι συμφωνεί με την απόφαση λέγοντας «δεν μπορούμε να επιτρέψουμε να ξεσπιτωθεί κανείς».

Φαντασθείτε την έκπληξή μας όταν στην συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου για το εν λόγω θέμα, παρουσιάστηκε μόνον η εισήγηση της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής, σαν να μην έγιναν ποτέ οι συνεδριάσεις του Σ.Δ.Κ.Κ. Ακόμη χειρότερα, η παριστάμενη Πρόεδρος του Σ.Δ.Κ.Κ. (που έχει και δικαίωμα ψήφου) παρέμεινε βουβή, χωρίς ούτε να παρουσιάσει την απόφαση του Συμβουλίου του οποίου προεδρεύει, αλλά και ψηφίζοντας ενάντια σ’ αυτήν την απόφαση. Συμπεριφορά που είναι όχι μόνον αντιδημοκρατική αλλά και προσβλητική προς τα μέλη του Συμβουλίου και το λαό της Καβάλας ενώ εμπεριέχει και ενδεχόμενο ακύρωσης της απόφασης. Σημειώνουμε ότι η συγκεκριμένη απόφαση πέρασε χάρη στις ψήφους των παρατάξεων Καλλιοντζή-Εριφυλλίδη που την στήριξαν, ενώ αρκετοί σύμβουλοι της πλειοψηφίας αντιτάχθηκαν σ’ αυτήν ευθαρσώς.

Αποτέλεσμα είναι όχι μόνον το βίαιο ξεσπίτωμα ενός «ανώνυμου συμπολίτη» αλλά και η ουσιαστική ακύρωση της δυνατότητας υλοποίησης του τροποποιημένου Σχεδίου Πόλεως (χώρος αθλοπαιδιών). Φυσικά κάποιος θα μπορούσε να αντιπαραθέσει εύσημα στη Δημοτική Αρχή, με το σκεπτικό ότι αποβάλλει ένα «καταπατητή», όχι από δημοτικό χώρο όμως (και ο οποίος έχει ξεπληρώσει εδώ και δεκαετίες την αξία του οικοπέδου του και το δικαιούται), και δημιουργεί ένα κοινόχρηστο δημόσιο χώρο. Στο πρόσφατο παρελθόν πάντως, το Δημοτικό Συμβούλιο, με ψήφισμά του ζήτησε την απόδοση των κτημάτων στους κατόχους τους επειδή δεν είναι καταπατητές. Επί πλέον πρέπει ο Δήμος να αγοράσει το οικόπεδο από το δημόσιο, συμπράττοντας οι δυο τους για ξεσπίτωμα από «ξένο αχυρώνα» κυριολεκτικά.

Και τσιμεντοποίηση μιας Παιδικής Χαράς…

Όμως ένα άλλο θέμα που συζητήθηκε στη συνεδρίαση του Σ.Δ.Κ.Κ. λίγες ώρες νωρίτερα την ίδια μέρα (01-08-2011) είναι πολύ χαρακτηριστικό για την πολιτική της Δημοτικής Αρχής. Πρόκειται για το υπ’ αρ. 11 θέμα «Γνωμοδότηση για την υπ’ αριθ. 110/20.10.2010 γνωμοδότηση του Κεντρικού ΣΧΟΠ σχετικά με πρόταση τροποποίησης ρυμοτομικού σχεδίου Καβάλας στο Ο.Τ. που περιβάλλεται από τις οδούς Εγνατίας, Ναυπλίου και ανωνύμου μετά από την υπ’ αριθ. 263/2006 απόφαση άρσης απαλλοτρίωσης και επί των ενστάσεων επί αυτής».

Πρόκειται για μία μεγάλη (μεγέθους οικοδομικού τετραγώνου) Παιδική Χαρά στο κέντρο του Βύρωνα, που προβλεπόταν από το ισχύον σχέδιο πόλης, η οποία εξαφανίζεται (τσιμεντοποιείται) προς όφελος των ιδιοκτητών της έκτασης λόγω οικονομικής αδυναμίας του Δήμου για απαλλοτρίωση της έκτασης.

Παραλείποντας μία συνολική οπτική για το ζήτημα των απαλλοτριώσεων (για τις οποίες πάντως μπορεί να αναζητηθεί θεσμοθετημένη οικονομική πηγή) και των οικονομικών της Τοπικής Διοίκησης, αντιλαμβανόμαστε το πρόβλημα αυτό που συνεχώς ανακύπτει λόγω της εγκληματικής αδιαφορίας τοπικών διοικήσεων και Κράτους τα τελευταία 30 χρόνια, που οδήγησαν σε πολλές παρόμοιες δικαστικές αποφάσεις και τελμάτωση όλων των πολεοδομικών προβλημάτων της πόλης μας. Όμως παραμένει το μείζον : Με τι αντικαθίσταται η απωλεσθείσα Παιδική Χαρά; Πάντως όχι με το ξεσπίτωμα του συμπολίτη μας.

Παναγιώτης Βελισσάρης                       Βασίλης Λιόγκας
Εκπρόσωπος «Λαϊκής Συσπείρωσης» Επικεφαλής «Λαϊκής Συσπείρωσης» στο Συμβούλιο Δημοτικής Κοινότητας  στο Δημοτικό Συμβούλιο Καβάλας
 

 
 


© 2006 Βασίλης Λιόγκας. Με την Επιφύλαξη κάθε νόμιμου δικαιώματος.

Δημιουργία & Φιλοξενία της Ιστοσελίδας - MANBIZ ISP